Składniki:
– bakłażan średniej wielkości
– oliwa około 100 ml
– 1 średni pomidor
– plaster fety 100g
– oregano
– sól, pieprz
– opcjonalnie ocet winny
Przygotowanie:
– bakłażana przeciąć na pół, zostawić zieloną końcówkę dzięki temu bakłażan będzie trzymał kształt po
upieczeniu
– bakłażana umieścić w naczyniu do pieczenia, ponacinąć miąższ tworząc na nim kratkę i polać go oliwą
– doprawić solą, pieprzem i oregano według uznania
– piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut do zarumienienia
– z pomidora usunąć nasiona i resztę pokroić w kostkę
– ser feta również pokroić w kostkę
– upieczonego bakłażana wyjąć na talerz, posypać pomidorem i fetą
– można też delikatnie pokropić gotową potrawę octem winnym
Wskazówka:
Bakłażana można też posypać fetą i pomidorem 5-7 minut przed końcem pieczenia.