Wejście do świata kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej, nie byłoby możliwe bez wykorzystania soczewicy. Ta roślina strączkowa cieszy się ogromną popularnością w krajach Morza Śródziemnego, stanowiąc podstawę rozmaitych dań. Chociaż w Polsce mamy z nią coraz większą styczność, w dużej mierze za sprawą stale rozbudowywanej oferty potraw i produktów dla wegetarian lub wegan, to znajduje ona znacznie szersze zastosowania kulinarne. Jednym z nich – bardzo łatwym w przygotowaniu – jest zaś zupa z soczewicy, a więc smaczna i zdrowa propozycja na sycący obiad.
Soczewica jako ważny element zdrowego jadłospisu
Niewątpliwą zaletą zupy z soczewicy jest nie tylko fakt, że jej przygotowanie okazuje się bardzo proste. Potrawa ta cechuje się również znakomitymi właściwościami prozdrowotnymi, składa się bowiem ze zdrowych składników zawierających mnóstwo dobroczynnych substancji. Sama soczewica jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, idealnie zastępującego to zawarte w mięsie (stąd jej popularność w produktach wegańskich). Co więcej, roślina ta zawiera duże ilości witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego oraz potasu, a wszystko to sprawia, że może okazać się pomocna w radzeniu sobie choćby z podwyższonym poziomem cholesterolu lub glukozy albo przy odchudzaniu, skutecznie zaspokajając głód.
Składniki na wyśmienitą zupę z soczewicy
Poza samą soczewicą wśród składników zupy wymienić można też liczne, doskonale znane warzywa, równie korzystne pod kątem zdrowotnym, takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz ząbki czosnku. W przepisie znajdziesz również aromatyczne przyprawy i dodatki – liść laurowy, sól, oliwę (lub olej), a także ocet. Dokładne proporcje wszystkich składników przedstawiliśmy w przepisie na grecką zupę z soczewicy, z którym zapoznasz się w naszej sekcji kulinarnej.
Pierwszym krokiem jest umycie i osuszenie wspomnianej rośliny strączkowej. Następnie należy umieścić ją w garnku z wodą wraz z posiekaną cebulą i marchewką, czosnkiem oraz liściem laurowym. Po zagotowaniu pozostawić na wolnym ogniu przez godzinę, a potem dopełnić pokrojonymi w kostkę ziemniakami, oliwą, solą i gotować kolejny kwadrans; miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą do gotowej zupy dodać ocet, zgodnie z indywidualnym gustem. Nawet bez niego zachwyci ona jednak każde podniebienie.
Grecka zupa z soczewicy – przysmak nie tylko dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej
Przygotowanie wyśmienitego greckiego przysmaku, jakim jest zupa z soczewicy, nie stanowi więc żadnego problemu, zarówno pod względem jego przyrządzania, jak i dostępności składników. Jeśli więc chcesz postawić na smaczny, zdrowy, sycący posiłek rodem z Grecji, wypróbuj przepis na zupę albo sprawdź inne nasze propozycje kulinarne. Skorzystaj też z oferty sklepu, aby zaopatrzyć się w oryginalne greckie produkty o niepowtarzalnym smaku.