Kochani ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Dzisiaj przedstawiamy Wam szpanakopitę. Wspaniała zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na upalne dni.
potrzebujemy:
– ciasto filo- szpinak ok. 80 dkg – 1kg
– feta ok 0,5 kg
– oliwa Briniza
– 3 jajka
– cebula
– pieprz
– dwie łyżki ryżu
– woda gazowana ok. pół szklanki
PRZYGOTOWANIE
W wysokim garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy aż zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy szpinak aż delikatnie ostygnie.Nastepnie dodajemy 3 jajka, dwie łyżki ryżu , pokruszoną fetę i pieprz według uznania.Nadzienie gotowe!Ciasto filo układamy na dnie blaszki ( połowa opakowania ) tak żeby wystawało za krawędź. Każdy płat smarujemy oliwą Briniza.Na tak ułożone ciasto wysypujemy nadzienie, układamy równomiernie, następnie zawijamy wystające brzegi spodniej części ciasta na nadzienie. Na wierzch układamy pozostałe warstwy ciasta i smarujemy obficie oliwą.Przed włożeniem szpanakopity do piekarnika najlepiej pociąć ją na gotowe porcje a jej wierzch polać wodą gazowaną.To sprawi, że ciasto nabierze chrupkości podczas pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 ° Cprzez 1 godzinę.
Smacznego! καλη ορεξη !
Pingback: Szpanakopita – pyszna zapiekanka z greckim serem feta - Greckikącik