Krem z pieczonych pomidorów i papryki

You are currently viewing Krem z pieczonych pomidorów i papryki
kochani Kalispera 🇬🇷🇬🇷🇬🇷
Mamy dla was kolejny wyjątkowy przepis , ale nie ostatni z naszej wspaniałej kolekcji przepisów na tradycyjne greckie potrawy
tym razem GRECKI KĄCIK prezentuje wam na te chłodne dni zupę krem z pomidorów i papryki 🇬🇷😁
Składniki:
– 1,5 kg pomidorów malinowych
– 1,5 kg papryki czerwonej
– 2 cebule białe lub czerwone
– 3 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek Briniza
– oregano/bazylia
– sól, pieprz
– kostka rosołowa drobiowa


Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, cebule i pomidory kroimy na połówki, czosnek obieramy.
Paprykę, cebulę i czosnek układamy na blaszce.
Pomidory układamy osobno najlepiej na głębszej blaszce lub brytfannie.
Wszystkie warzywa smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C ( góra-dół ) przez 30-40 minut.
Powstałą podczas pieczenia wodę z pomidorów odlewamy do garnuszka i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową.
Paprykę i pomidora obieramy ze skórki.
Wszystkie warzywa dajemy do garnka, dolewamy wodę z pomidorów i blendujemy na gładką masę.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Gotowe!
Lekkie, zdrowe a zarazem sycące danie gotowe 🙂
Możesz podawać zupę z jogurtem naturalnym, posypać oregano lub innymi ulubionymi przyprawami, dodać kruche chlebki lub grzanki.
Smacznego!
Pch Agrohurt
Hala 2 box 29
www.greckikacik.rzeszow.pl

Dodaj komentarz