Składniki:
– 250 g makaronu kritharaki
– 1 kg karkówki
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 marchewki
– 3 gałązki selera naciowego
– 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
– puszka pomidorów krojonych
– liść laurowy ok. 5 sztuk
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 kostka warzywna ( 500 ml bulionu )
– oliwa, sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy w większym garnku na oliwie z dodatkiem masła.
W drugim garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną marchewkę i selera.
Do mięsa dodajemy podsmażone warzywa. Dodajemy też pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz oraz cynamon.
Dusimy wszystko na średnim ogniu 40-50 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy.
Tak przygotowany makaron dodajemy do wcześniej przygotowanego mięsa z warzywami i dokładnie mieszamy.
Wymieszane składniki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temp. 190°C ( góra-dół) przez 40 minut.
Smacznego!