Każdy kraj ma swoje tradycje związane z Wielkanocą. W Grecji, tak samo, jak w Polsce, święta wielkanocne obchodzone są bardzo uroczyście i towarzyszy im mnóstwo zwyczajów, z których duża część dotyczy przygotowywania specjalnych potraw. Doskonała grecka kuchnia, opierająca się na znacznej ilości świeżych warzyw, owoców, ryb czy najlepszej oliwie z oliwek, to więc niezwykle ważna część wielkanocnych świąt w Grecji. Poznaj najważniejsze potrawy świąteczne, jakie w tym czasie przygotowują Grecy.
Greckie dania, które królują na świątecznych stołach
Jednym z najważniejszych dań podczas greckiej Wielkanocy jest porcja baraniny lub kozy podawana zazwyczaj z dodatkiem pieczonych w ziołach ziemniaków oraz sałatą. Wcześniej serwowane są przystawki, takie jak: tzatziki, ośmiornice, choriatiki, najróżniejsze rodzaje oliwek greckich i ser feta pokrojony w duże kawałki polany aromatyczną, najlepszą oliwą z oliwek.
Tradycją jest też wypiekanie maślano-korzennych ciasteczek koulourakia, chałki tsoureki, grillowanie kokortesi, czyli podrobów, a także charakterystycznej zupy wielkanocnej magirica, gotowanej z baranich lub kozich podrobów z dodatkiem cytryny, kopru, cebuli. Przygotowaniom i świętowaniom towarzyszy grecka muzyka, jak również alkohol w postaci ouzo lub trsipouro. Nie można też zapomnieć o czerwonym jajku – w Grecji jaja barwione są na czerwono, po czym podawane są na stół podczas Wielkanocy. Jaja te są symbolami nowego życia czy pomyślności i szczęścia.
Wyjątkowe święta Wielkanocne w Grecji
Wielkanoc w pięknej i słonecznej Grecji to bez wątpienia wyjątkowy czas kultywowania tradycji, spędzania czasu z rodziną oraz bliskimi, przygotowywania, a także spożywania pysznych potraw. Kokoretsi, koulourakia, tsoureki czy czerwone jaja to tylko niektóre z dań, które są podawane podczas tego święta. Jeśli Ty też chcesz przygotować coś z greckiej kuchni, dlatego szukasz wysokiej jakości produktów lub sprawdzonych przepisów – zapraszamy do sklepu Grecki Kącik! Oferujemy między innymi najlepszą oliwę z oliwek, oryginalne przyprawy greckie, oliwki nadziewane czosnkiem lub papryką piri-piri i wiele więcej!