Kuchnia słonecznej Grecji – souvlaki, moussaka, baklava i wiele więcej

Grecja przywodzi na myśl starożytne budowle, piękne plaże, błękitne morze, a przede wszystkim – zdrową i pyszną kuchnię śródziemnomorską. Smakowite potrawy serwowane na Półwyspie Bałkańskim składają się przeważnie ze świeżych warzyw, owoców, ryb, mięs oraz aromatycznych przypraw. Kraj słynie też z doskonałej oliwy z oliwek, a także różnorodności serów chętnie dodawanych do posiłków. Jakie dania greckie warto spróbować?

Wieprzowina na szpadkach owinięta

Z uwagi na chętne wykorzystywanie w kuchni greckiej wieprzowiny, drobiu, wołowiny czy jagnięciny, miłośnicy mięsa mają wiele do spróbowania. Jednym z dań, które warto skosztować, jest souvlaki, czyli soczyste szaszłyki grillowane na otwartym ogniu. Aby uzyskać ich idealny smak, należy zostawić mięso w marynacie z greckiej oliwy z oliwek oraz aromatycznych przypraw na godzinę. Nadziane na patyczki, a także usmażone serwuje się zwykle na talerzu lub w picie w towarzystwie intensywnego w smaku sosu tzatziki. Dip tworzony jest z jogurtu, startego ogórka i czosnku, oliwy, mięty, soli oraz pieprzu.

Kompozycja regionalnych smaków

Typowym przykładem kuchni greckiej jest też moussaka – oceniana przez turystów jako jedna z najsmaczniejszych potraw w Helladzie. To w zasadzie zapiekanka warstwowa składająca się z usmażonego wcześniej bakłażana, pomidorów, plastrów ziemniaków i mielonego mięsa. Całość zwieńczona jest delikatnym, kremowym sosem beszamelowym.

Grecka szpinakowa tarta

Kolejnym daniem reprezentującym greckie jedzenie jest spanakopita, czyli prawdziwa uczta dla podniebienia. To połączenie warstw cienkiego, kruchego ciasta filo z mąki, oliwy, soli oraz wody, a także przykrytego nim soczystego szpinaku, aromatycznych ziół i sera feta. Po upieczeniu spanakopita nabiera złocistego koloru, a jej aromat rozchodzi się po całej kuchni. Danie podaje się jako przekąskę, lekką kolację lub dodatek do innych posiłków. Dzięki swojej charakterystycznej strukturze potrawa jest popularna zarówno w Grecji, jak i na całym świecie.

Wielowarstwowy deser orzechowy

Po skosztowaniu tradycyjnych dań śródziemnomorskich warto sięgnąć również po typowy grecki deser, jakim jest baklava. Stanowi ona połączenie wielu płatów chrupiącego ciasta filo przekładanych masą orzechową, a także polewanych słodkim syropem z cukru i soku z cytrusów. Całość najczęściej kroi się w romby, trójkąty lub kwadraty, po czym posypuje rozdrobnionymi pistacjami.

Tradycyjne greckie słodycze

Grecja słynie z szerokiego wyboru słodkości. Są one wyjątkowe, ponieważ w dużej mierze również przygotowuje się je z regionalnych, świeżych składników. Wśród nich nie sposób nie spróbować chałwy macedońskiej, sezamowych batoników czy galaretek posypanych cukrem pudrem, znanych jako lukumia.

Chcesz przygotować tradycyjne greckie jedzenie w swoim domu? Odwiedź Grecki Kącik! Znajdziesz u nas wyśmienity ser, przyprawy, oliwę z oliwek, słodycze i wiele innych przysmaków!

Dodaj komentarz