Musaka ( μουσακάς )

You are currently viewing Musaka ( μουσακάς )

Musaka- tradycyjna grecka zapiekanka składająca się z ziemniaków, bakłażana, mięsa mielonego, pomidorów. Górną warstwę stanowi sos beszamel.

SKŁADNIKI:
– 500g mięsa mielonego
– 1 kg ziemniaków
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 250g świeżych
– 1 duży bakłażan
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 4 liście laurowe
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżka oregano
– pół łyżeczki cynamonu
– sól, pieprz
– mąką
– oliwa z oliwek BRINIZA 

SOS BESZAMEL:
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki masła
– 2 szklanki mleka
– 1 żółtko
– odrobina soku z cytryny
– 5 łyżek sera żółtego
– sol, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, solimy i zostawiamy w durszlaku na pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni na oliwie z oliwek BRINIZA . Następnym krokiem jest ułożenie ich na dnie brytfanny lub żaroodpornego naczynia średniej wielkości.
Bakłażany myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na oliwiez oliwk BRINIZA  z dwóch stron. Część bakłażanów układamy na ziemniakach.
Na patelni smażymy pokrojoną cebulę. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso sie usmaży dodajemy pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, tymiankiem, oregano i cynamonem. Przykrywamy i dusimy wszystko pół godziny na małym ogniu.

Beszamel :
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Następnie dolewamy po odrobinie mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Później dodajemy żółtko nie przerywając mieszania. Przyprawiamy beszamel solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez 10 minut nieustannie mieszając.

Piekarnik na temperaturę 180°C, góra – dół. Sos pomidorowy wylewamy na wcześniej ułożone ziemniaki i bakłażany. Na sosie układamy resztę bakłażanów. Na wszystko wylewamy sos beszamel. Pieczemy około 50 minut.

Dodaj komentarz