SOCZEWICA:
Soczewica stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej. Białko w niej zawarte może z powodzeniem zastąpić to występujące w mięsie. Jest wysoko przyswajalne przez nasz organizm. Soczewica jest także bogata w wiele składników odżywczych i mineralnych. Zawiera żelazo, potas, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dzięki temu soczewica ma wiele właściwości prozdrowotnych tj. : – obniża poziom glukozy we krwi – pomaga w odchudzaniu, gdyż bardzo skutecznie i na długo zaspokaja głód – leczy niedobory żelaza – jedzona regularnie obniża poziom cholesterolu – wysoka zawartość potasu pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu Przepis na prostą a zarazem smaczną zupę z soczewicy.
Składniki : – 500gr soczewicy – 1 średnia posiekana cebula – 3 marchewki – 3 ziemniaki – 2 ząbki czosnku – 1/2 szklanki oleju lub oliwy BRINIZA – 3 liście laurowe – sól – ocet
Przygotowanie : Umyj soczewicę i osusz. Do garnka wlej 6 szklanek wody. Dodaj soczewicę, cebulę, czosnek, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w kostkę . Pozostawić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, olej/oliwę i sól. Gotuj przez kolejne 15 minut. Do gotowej zupy można dodać ocet według uznania
Pingback: Zdrowa grecka zupa z soczewicy o wyjątkowym smaku - Greckikącik