SKŁADNIKI:
6 średniej wielkości bakłażanów
600 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych lub tyle samo świeżych
1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
BESZAMEL:
8 łyżek masła
8 łyżek mąki
650 ml mleka
2 żółtka
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki i pozostawić w osolonej wodzie na około 20 minut.
Następnie opłukać je i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Bakłażany nasmarować oliwą i piec w piekarniku kilkanaście minut z dwóch stron aż zmiękną.
W ostudzonych bakłażanach wydrąż środek zostawiając miąższ grubości około 1 cm od ścianek. Wyciągnięty miąższ zachowaj.
W garnku podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, czosnek i smaż na średnim ogniu.
Dodaj drobno pokrojony miąższ z bakłażana ( który wcześniej został usunięty), pomidory, sól, pieprz, cynamon i smaż około 10 minut aż farsz zgęstnieje.
BESZAMEL:
W dość wysokim garnku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę. Nieustannie mieszając trzepaczką wlewaj powoli mleko, uważając żeby się nie zważyło.
Gdy beszamel zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia. Następnie kilka łyżek beszamelu dodajemy do żółtek, mieszamy dokładnie i wlewamy z powrotem do garnka.
Wstawiamy z powrotem na ogień. Ciągle mieszając dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dodajemy ser aż się rozpuści.
Gotowy beszamel wykładamy na uprzednio nafaszerowane bakłażany.
Pieczemy góra- dół w 180°C przez 30-40 minut.
Można je podać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z pomidora, ogórka i cebuli czerwonej z dodatkiem oliwy lub solo.
Gotowe !
Smacznego !