Kawa grecka – aromatyczny eliksir młodości o burzliwej historii

You are currently viewing Kawa grecka – aromatyczny eliksir młodości o burzliwej historii

Chociaż bardzo wielu z nas kawa doskonałej jakości, przyrządzana zgodnie z długoletnimi tradycjami, może w pierwszym odruchu kojarzyć się głównie z Ameryką Południową lub Azją Południowo-Wschodnią, to wyśmienitych odmian tego napoju nie trzeba szukać tak daleko od Europy. Znakomitą, aromatyczną kawę można bowiem znaleźć w Grecji, gdzie jest ona niezwykle popularna od wielu wieków, a jej picie do dziś stanowi ważną część codziennego rytmu dnia. Ma ona nie tylko wyborny smak, ale też może pozytywnie wpływać na zdrowie; kawę grecką przyrządza się także w określony sposób, a ponadto wiąże się z nią interesująca historia.

Krótka historia kawy greckiej i jej nazwy

Kawa grecka jest popularna przede wszystkim w krajach usytuowanych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego – z tego powodu, zależnie od regionu, bywa nazywana armeńską, arabską, cypryjską, kawą Bliskiego Wschodu albo turecką. Ostatnie z tych określeń jest szczególnie istotne, ponieważ przez wiele lat napój funkcjonował pod tą nazwą w samej Grecji. To właśnie Turcy, podczas 400 lat okupacji tego kraju, rozpowszechnili kawę wśród Greków. W latach 50. XX wieku doszło jednak do prześladowań ludności greckiej na terenie Stambułu, relacje obu państw znacznie się pogorszyły, a w rezultacie kawa turecka w Grecji, w ramach protestu, zaczęła być nazywana grecką.

Jak prawidłowo parzyć kawę grecką?

Parzenie kawy greckiej najlepiej sprawdza się w tygielku, do którego należy wlać filiżankę wody, wsypać 1-2 łyżeczki kawy i cukier (wedle uznania). Następnym krokiem jest powolne zagotowanie całości oraz delikatne mieszanie do momentu, aż kawa – wówczas spieniona – zacznie się podnosić. Wtedy powinniśmy zdjąć tygielek z ognia i przelać do filiżanki, uważając, by nie zniszczyć powstałej podczas gotowania charakterystycznej pianki, która jest dowodem prawidłowego zaparzenia napoju. Gotową kawę grecką często podaje się ze szklanką zimnej wody oraz słodkimi wypiekami, na przykład ciastkami.

Grecka kawa – wyśmienity napój i eliksir długowieczności

Kawa grecka cechuje się drobno zmielonymi, palonymi ziarnami i zachwyca nawet najbardziej wymagających miłośników aromatycznych napojów. Warto jednak wspomnieć, że jej zaletą są nie tylko walory smakowe. Można ją również nazwać eliksirem długowieczności. Badania przeprowadzone na osobach regularnie pijących kawę grecką dowiodły bowiem, że może ona pozytywnie wpływać na układ krążenia, zapobiegając choćby chorobie wieńcowej. Warto zauważyć, że wśród miłośników tego napoju w Grecji znaleźć można bardzo wiele osób dożywających późnej starości.

Chcesz przekonać się o wyjątkowości prawdziwej greckiej kawy? Poznaj ofertę delikatesów sprowadzanych prosto z Grecji, dostępnych w naszym sklepie online!

Dodaj komentarz