PLAKIAS – kreteńska oliwa z oliwek

PLAKIAS – kreteńska oliwa z oliwek

Kreta, ze swoim śródziemnomorskim klimatem i dobrą konsystencją gleby, pozwala drzewu oliwnemu

nie tylko rozwijać się wszędzie, zarówno na obszarach nizinnych, jak i górskich, ale także zapewniać

oliwie z oliwek najlepszą możliwą jakość, niską kwasowość i wspaniały aromat.

Drzewo oliwne uważane jest za symbol wiedzy, mądrości, obfitości, pokoju, zdrowia, siły i piękna.

Ten złoty owoc Krety uprawiano w Grecji już 3000 lat p.n.e.

Fakt, że Kreteńczycy żyją dłużej i mają najniższe wskaźniki zapadalności na choroby, wydaje się być

bezpośrednio powiązany z tym, że są największymi konsumentami oliwy z oliwek na świecie.

Dlatego też oliwa Plakias to eliksir zdrowia, psychicznej siły, odżywienia i długowieczności.

 

OLIWA Z OLIWEK W DIECIE.

Kreta posiada jedną z najstarszych i jedną z najsmaczniejszych tradycji kulinarnych na świecie.

Tradycję smaków, aromatów, tekstur i stylów od czasów prehistorycznych do dzisiaj.

Jednak najważniejszym składnikiem odżywczym jest oliwa z oliwek, która jest głównym źródłem

tłuszczu dla Kreteńczyków i wszystkich ludów Morza Śródziemnego.

Używana jest do większości dań zastępując masło i inne tłuszcze zwierzęce.

Wartość odżywcza oliwy z oliwek jest ogromna, jest też najmocnieszjym antyoksydantem w naturze,

chroni nasze komórki przed utlenianiem i wzrostem wolnych rodników, które powodują poważne

choroby.

 

JAK SMAKUJE OLIWA PLAKIAS?

Ta oliwa zaskoczy Cię swoim mocno zielonym oliwkowym kolorem, wytrawnym smakiem oraz

aromatem świeżo ściętych owoców oliwnych.

Właściwości biologiczne oliwy z oliwek PLAKIAS:

– łagodzi stany zapalne w organizmie

– pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

– pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

– jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe dlatego też ma właściwości przeciwnowotworowe

– ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy i składników odżywczych tj.: polifenole, flawonoidy i karoteny

– chroni serce i obniża ciśnienie krwi

– zmniejsza ryzyko udaru wpływając pozytywnie na krzepliwość krwi

– obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego

Dodaj komentarz