PASTICCIO – tradycyjna grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.
SKŁADNIKI : – makaron rurki (1 opakowanie) – mięso mielone wołowe 600/700g – oliwa z oliwek – pomidory w puszcze – tarty żółty ser ok. 300g – czerwone wino 100ml – czosnek 2-3 ząbki – cebula 1 szt – natka pietruszki – tymianek – cynamon – sól, pieprz BESZAMEL : – masło 6 łyżek – mąka 6 łyżek – mleko ok. 3 szklanki – 1 żółtko – gałka muszkatałowa – sól, pieprz – tarty żółty ser 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na głębokiej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy 5 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszce i mieszamy dokładnie. Dolewamy wino i smażymy aż całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i tymiankiem według uznania. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Beszamel : W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Wlewamy po odrobinie mleka cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy żółtko i energicznie mieszamy uważając, żeby żółtko nam się nie ścięło. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Następnie dodajemy tarty ser i mieszamy jeszcze 5 minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu. Posypujemy połową startego sera. Na to kładziemy wcześniej przygotowane mięso i posypujemy resztą sera żółtego. Następnie układamy drugą część makaronu. Wszystko polewamy sosem beszamel. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C góra – dół. Pieczemy około 40 minut aż beszamel się zarumieni.