PLAKIAS – kreteńska oliwa z oliwek

Kreta, ze swoim śródziemnomorskim klimatem i dobrą konsystencją gleby, pozwala drzewu oliwnemu nie tylko rozwijać się wszędzie, zarówno na obszarach nizinnych, jak i górskich, ale także zapewniać oliwie z oliwek najlepszą możliwą jakość, niską kwasowość i wspaniały aromat.

OLIWA Z OLIWEK W DIECIE.

Kreta posiada jedną z najstarszych i jedną z najsmaczniejszych tradycji kulinarnych na świecie.

Tradycję smaków, aromatów, tekstur i stylów od czasów prehistorycznych do dzisiaj.

Jednak najważniejszym składnikiem odżywczym jest oliwa z oliwek, która jest głównym źródłem tłuszczu dla Kreteńczyków i wszystkich ludów Morza Śródziemnego.

Używana jest do większości dań zastępując masło i inne tłuszcze zwierzęce.

Wartość odżywcza oliwy z oliwek jest ogromna, jest też najmocnieszjym antyoksydantem w naturze, chroni nasze komórki przed utlenianiem i wzrostem wolnych rodników, które powodują poważne choroby.

Właściwości biologiczne oliwy z oliwek PLAKIAS:

– łagodzi stany zapalne w organizmie

– pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

– pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

– jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe dlatego też ma właściwości przeciwnowotworowe

– ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy i składników odżywczych tj.: polifenole, flawonoidy i karoteny

– chroni serce i obniża ciśnienie krwi

– zmniejsza ryzyko udaru wpływając pozytywnie na krzepliwość krwi

– obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego.