Greckie Oliwki mieszane kalamon i zielone z pestką

(9 opinii klienta)

13,00

Oliwki mieszane mieszane kalamon , zielone

Producent: Agrogea, Megali hora, Neapoli Agriniou

Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce 

Waga: 250g

Data przydatności 14/12/2025

PRODUKCJA GRECKA

Skład: Oliwki mieszane, sól,woda,ocet, oliwa z oliwek

EAN: 5214000605102 SKU: 5214000605102 Kategorie: , Tagi: , , , , , , ,

Opis

15210259541

Oliwka KALAMON jest jedną z uprawianych odmian oliwek w Grecji oraz w innych krajach śródziemnomorskich. Jest też uprawiana w innych miejscach takich jak Ameryka Południowa. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw, ale nadaje się też idealnie do produkcji oliwy z oliwek.
Oliwki odmiany KALAMATA produkowane są w prefekturze Messinia i mogą być sprzedawane pod chronioną nazwą miejsca pochodzenia (ChNP) “KALAMATA”. Oliwa z oliwek produkowana w tej samej prefekturze może mieć również tą samą nazwę.
Oliwki Kalamata mają jednorodną, lecz zróżnicowaną barwę : od czekoladowej po ciemnobrązowo – fioletową. Mają spiczasty kształt. Są zwarte a zarazem chrupiące o subtelnym owocowym smaku.

Zielone drzewo oliwne jest uprawiane prawie wyłącznie na obszarze Półwyspu Chalcydyckiego. Jest znane ze względu na stosunkowo duże rozmiary owoców. Ich waga waha się od 4 do 14g, najczęściej 6-10g. Stosunek miąższu do pestki wynosi 9:1. Kolor oliwek zmienia się stopniowo od błyszczącej zieleni, przez zielono – żółte, różowe po czerwień z poświatą czerni. Lecz nigdy nie stają się czarne.
Zielone oliwki Chalkidiki ( Prasines Elies Chalkidikis) charakteryzują się subtelnym owocowym aromatem, lekko gorzkim i pikantnym smakiem.
Ta odmiana potrafi przystosować sie do każdych warunków klimatycznych, rośnie na wszystkich glebach, nawet na jałowym, kamienistym podłożu. Ale najlepsze owoce rosną na glebach żyznych, które zatrzymują wystarczającą ilość wilgoci.

OLIWKI są obecne w wielu przepisach kuchni śródziemnomorskiej. Dodawane sa do przystawek, dań głównych, pizzy, sałatek. Co nie dziwi, gdyż są bardzo zdrowe.
Ich główne zalety to:
– obniżają poziom złego cholesterolu
– wspomagają odchudzanie
– działają kojąco na układ nerwowy
– zjadamy je w formie kiszonej dlatego są naturalnymi probiotykami
– znajduje się w nich prowitamina A czyli witamina młodości; zawierają też wit. C, E i witaminy z grupy B
– zawierają dużo ilości antyoksydantów

deklaracja wartości odżywczej na 100 gr

Energia   168kcal

białka 1,2g

Węglowodany 1,0g

w tym cukry 0g

Tłuszcze 19,4 g

Nasycone  2,8g

błonnik 4,0g

sód 1,7g

15210259541

Informacje dodatkowe

Waga 0,3 kg
Wymiary 14 × 2 × 14 cm

9 opinii dla Greckie Oliwki mieszane kalamon i zielone z pestką

  1. Renata (zweryfikowany)

    Bardzo smaczne greckie oliwki. Można jej jeść bez końca…

  2. Beata KOPROWSKA (zweryfikowany)

  3. Anonimowo (zweryfikowany)

  4. Mirosław Stanek (zweryfikowany)

    Przecież nic mi nie sprzedaliście . Co tu oceniać.

  5. ANNA P. (zweryfikowany)

    Nie było w zamówieniu.

  6. Wiktor Michalski (zweryfikowany)

    Nie otrzymałem zamówiony mix

  7. Anonimowo (zweryfikowany)

  8. Jerzy Jankowski (zweryfikowany)

  9. Anetta (zweryfikowany)

Dodaj opinię