GEMISTA- PAPRYKA NADZIEWANA

You are currently viewing GEMISTA- PAPRYKA NADZIEWANA

PAPRYKA NADZIEWANA: Porcja na 4 średniej wielkości papryki. Składniki na farsz : – ugotowany ryż ( biały lub ciemny, kasza bulgur, mix kasz – według uznania) 100g – mięso mielone 250-300g – średnia cebula 1 szt. – czosnek 2-3 ząbki – ser feta 150g – oliwa z oliwek – sól – pieprz – oregano Farsz: Ryż gotujemy i odstawiamy aż wystygnie. Na patelni podsmażamy na oliwie drobno pokrojony czosnek i cebulę, następnie dodajemy mięso mielone i chwilę dusimy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą, pieprzem i oregano. Papryki myjemy, odcinamy górę i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę smarujemy oliwą z oliwek zarówno w środku jak i na zewnątrz. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i nadziewamy farszem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C i pieczemy około 50-60 minut aż papryka zmięknie.

Dodaj komentarz